Contact

Wat gebeurt er in deTalenturen?

 

Leerjaar 1

Ondernemen

Tijdens het Talentuur Ondernemen zetten leerlingen in groepjes hun eigen bedrijfje op. Het begint bij het kiezen van de soort onderneming. Daarna gaan ze onder andere eigen reclames maken en eindigen ze met een presentatie van hun bedrijfje aan de bank (docent en klasgenoten). Zo krijgt men in 7 weken tijd een beeld van het ondernemerschap en kunnen ze kijken of dit iets voor hen is.

 

Horeca

Tijdens dit Talentuur maken leerlingen kennis met facetten uit de Horeca. Ze leren waar de afkorting voor staat en welke beroepen en bedrijven er zijn binnen de horeca. Ze verdiepen zich in de vaardigheden en eigenschappen van de werknemers binnen deze sector. Daarnaast leren ze aan de hand van diverse eisen een eigen recept te schrijven en een bijbehorende materialen- en boodschappenlijst te maken. De leerlingen doen hun eigen boodschappen voor het recept en letten hierbij op prijs, kwaliteit en hoeveelheid. Tenslotte koken ze het recept zelf en proeven ze van elkaar om te kijken of het een succes is. Ze eindigen dit Talentuur met het aanleren van materialenkennis en het evalueren van zichzelf over hygiënisch en veilig werken in de keuken.

Mode & Design

Tijdens Mode & Design gaan de leerlingen aan de slag met het ontdekken van hun eigen favoriete modestijl. Hierin worden ze geïnspireerd door diverse bekende Nederlandse modeontwerpers als Lieselore Frowijn, Bas Kosters en Viktor en Rolf. Met behulp van video, foto’s en tijdschriften ontdekken de leerlingen hoe modeontwerpers te werk gaan, waar een modeontwerper op let als hij/zij kleding ontwerpt en treden de leerlingen in de voetsporen van deze ontwerpers. Zo tekenen ook zij een model-figuurtje (en kleden deze aan), maken ze een moodboard over kleding/mode en ontwerpen een schoen waarin eigen stijl in combinatie met kunst centraal staat.

Natuurtalent

Schoon water is het belangrijkste voor de mens om te kunnen leven! Leerlingen leren iets over waterveiligheid, waterzuivering, de Deltawerken en schoon drinkwater. Een deel van Nederland ligt onder de zeespiegel! Hoe houden we dan droge voeten? We gaan op excursie en ontdekken hoe we er in Nederland voor zorgen dat iedereen water uit de kraan kan drinken.  

Podium

Tijdens Podium leren leerlingen een personage te spelen en gaan ze samen of met een groepje een scene spelen. Men leert een tekst uit het hoofd en men kan, met verkleedkleren, een scene spelen. De excursie gaat naar de theaterwinkel van het Diamant Theater. Als leerlingen toneelspelen leuk vinden, kunnen ze ook meedoen aan de Theaterklas binnen onze Brede School Activiteiten

Robotica

Met Technisch lego gaan de leerlingen tijdens dit Talentuur aan de slag om een robot te maken. Natuurlijk moet de robot allerlei functies kunnen uitoefenen. Dat doen ze door te leren programmeren en aan problemsolving te doen. Leerlingen gebruiken hiervoor een universele programmeertaal. Er zijn veel mooie beroepen waarvoor je kunt leren als je programmeren interessant vindt.

 

Leerjaar 2

Beeld & Geluid

Met prachtige MacBooks gaan de leerlingen aan de slag tijdens B&G. Ze bedenken een verhaal, maken een tekst en een storyboard. Vervolgens gaan ze het verhaal uitspelen, verdelen rollen in een groep vóór en achter de camera. Vervolgens oefent men met telefoon of met Ipad en daarna maakt men een korte film van 3 minuten. De film wordt binnen de school opgenomen en wordt in het LOB-dossier geplaatst.

Events

Bij dit Talentuur gaan de leerlingen, het woord zegt het al, een echt Event / een echte activiteit organiseren. Dat kan bijvoorbeeld zijn voorlezen op basisschool De Vuurvlinder voor de kleuters, het Sinterklaasfeest organiseren, auto’s wassen voor ene goed doel, of iets voor Valentijnsdag organiseren. Om iets goed te kunnen organiseren, moet men met heel veel dingen rekening houden en goed kunnen plannen. Daarom maakt men een draaiboek om alles in goede banen te leiden.

Duurzaamheid

Waar komt al het plastic vandaan en waar gaat het plastic naar toe in de wereld? Leerlingen gaan iets leren over Plastic Soep! Men leert om zelf plastic te maken en men gaat onderzoeken hoe onze school omgaat met plastic scheiding. Als leerlingen een goed idee hebben, gaan ze in gesprek met het ECO-team van de school zodat het idee uitgewerkt kan worden. Tijdens deze lessen gaat men ook zwerfafval verzamelen en analyseren wat er allemaal in dat afval zit.

EHBO, Zorg & Welzijn

Leerlingen leren verschillende handelingen die met EHBO te maken hebben, zoals het aanleggen van een mitella of een verband, de stabiele zijligging en het meten van de hartslag. Men gaat kijken hoe veilig de school is ingericht is en men leert werken met een gifwijzer. Tenslotte krijgt men een rondleiding in de Ametisthorst. Daar krijgen ze van alles te horen over opleidingen die ze kunnen doen als ze interesse hebt in de zorg.

Gamemaker

Zelf games maken, dat doen leerlingen tijdens dit Talentuur. Natuurlijk maar kleine games, maar men leert wel de systematiek van het programmeren. Gedurende dit |Talentuur, programmeert men ene paar kleine spellen. Als afsluiting gaat men naar de Apple Store waar men onder leiding van een professionele designer plaatjes leert bewerken. Er wordt gebruik gemaakt van een universele programmeertaal.

Fotografie

Tijdens dit Talentuur leren leerlingen heel veel over fotografie en over bekende fotografen. Hoe weet men nu wanneer een foto echt goed is? Leerlingen leren ook in welke beroepen men fotografie goed kan gebruiken. Ze gaan zelf een fotoserie maken met een echte camera en een camera ontwerpen. De mooiste fotoserie komt in de school te hangen.