Taal Challenge

12

jun '21

Taalchallenge Workshops Diamant College

Taal Challenge – Een jaar met Corona

Taal is een bewegelijk en geeft jongeren de mogelijkheid om zichzelf te uiten. Zij kunnen taal hiervoor op diverse manieren inzetten om hun gevoelens, ideeën, verhalen en gedachtes te delen. Ondertussen leven we al een jaar in een nieuwe realiteit waarin de leefwereld van jongeren drastisch is veranderd. Hoe kijken de jongeren hiertegen aan, wat heeft dit jaar voor hen teweeggebracht en welk invloed heeft het gehad om hun leefwereld. Hier draait het om tijdens deze taal challenge.

De challenge zal twee dagen beslaan op 25 juni en 2 juli. Tijdens deze dagen zullen de leerlingen doormiddel van diverse workshops jongeren begeleid worden om hun verhaal over het afgelopen jaar te vertellen. Aan elke workshop kunnen 12 tot 15 leerlingen deelnemen. De dagen worden opgedeeld in vier dagdelen zodat ieder leerjaar een eigen dagdeel workshops heeft. De workshop die aangeboden zullen worden zijn:

  • rap 
  • korte verhalen (max deelname 8 leerlingen) 
  • spoken word 
  • storytelling met beeld (vlog) 
  • graffity 
  • stand-up comedy 
  • dans (alleen 25 juni) 

Maak hieronder kennis met alle workshop docenten.

Korte verhalen – Hizir Cengiz

Hizir Cengiz (1998) won in 2017 op 18-jarige leeftijd de eerste Jan Paul Bresserprijs voor zijn essay De wereld is een bak vol modder, dat verscheen in De Groene Amsterdammer. Als VWO-scholier beschrijft hij daarin hoe hij jongen van Turkije naar Nederland verhuist en in de Haagse Schilderwijk belandt. Daar ziet hij hoe jongens het verkeerde pad op gaan, hoe de haat jegens moslims en het moddergooien hand over hand toenemen. ‘Hoe kan je dan iets opbouwen?’ vraagt hij zich af. Om af te sluiten met de woorden: ‘We moeten wachten totdat de modder droog wordt, hard genoeg is om burchten te bouwen.’ Hizir schreef voor Scholieren.com en Mindshakes en portretteerde mensen in woorden voor het Haags en Rotterdams Straatnieuws. Sinds het winnen van de prijs schreef hij regelmatig columns voor De Groene Amsterdammer, ondertussen is hij columsnist twijfel. en studeerd hij binnenkort af.

Spokenword – Daniëlle Zawadi

Daniëlle Zawadi staat bekend om spoken word performances, maar is boven alles een prozaschrijver. Haar verhalen gaan veelal over het leven in Nederland als iemand van ‘de tweede generatie’. Ze is geboren in DRCongo en opgegroeid in Nederland en zij kaart maatschappelijke fenomenen aan en wat het betekent om ouder te worden. Ze won de derde plaats in de nationale Kunstbende categorie taal in 2017 en publiceerde tijdens haar dertiende levensjaar haar eerste roman: “Zoiets noemen we Ruzie”. Nu heeft ze werken gepubliceerd op de Optimist, Wintertuin’s Notulen van het Onzichtbare en binnenkort DIG. Ze won tijdens de 1st Queer & Feminist Poetry Awards de Black Indigenous People of Color Voice Award in 2020. Haar passie voor de woordkunst heeft haar ertoe gedreven een eigen platform voor poëten te creëren: Het Zwarte Schaap.

Stand-up comedy – Farbod Moghaddam

Al tien jaar reist hij stad en land af om in de kleinste kroegen te staan tot aan de grootste schouwburgen en alles daartussen in. Als gevolg daarvan won hij de juryprijs van het Leids Cabaret Festival 2018. Sympathiek met een scherp randje, intelligent op een bedje van platheid en maatschappelijk geëngageerd vanuit een frisse hoek, zoals hij zijn stijl zelf graag omschrijft.

Rap – Colling Seintje

Colling heeft als oud-leerling van de voorziening In-Gang een rapworkshop verzorgd aan 15 jongeren, in de leeftijd van 16 tot 23 jaar. Doordat Colling zich open wist op te stellen, heeft hij onze studenten weten te inspireren en motiveren. Hij heeft een beetje van zijn achtergrond verteld en ‘live’ twee rapsongs uit zijn eigen repertoire in de klas laten horen. Hierna gaf Colling de jongeren opdracht om een woordweb over een onderwerp naar keuze te maken en hier vervolgens (op de beat die Colling had gekozen) verschillende teksten van te maken. Hier heeft Colling actief de jongeren bij ondersteund. Aan het einde van de les heeft hij het zelfs voor elkaar gekregen om de jongeren de eigen teksten ook te laten rappen voor de klas. Een erg leuke workshop, die goed aansluit bij de doelgroep. We gaan Colling zeker vaker uitnodigen een dergelijke workshop te verzorgen! – ROC Mondriaan

Graffity – Nanne Boere – The Hague Street Art

The Hague Street Art (THSA) is het platform van Stichting Aight wat zich inzet voor alles op het gebied van Street Art in Den Haag en omstreken. THSA stimuleert beeldende kunst in de openbare ruimte, professionaliseert en etaleert jonge kunstenaars en het voorkomt klad- en plak vandalisme. THSA bereikt dit door kunstenaars in te zetten voor workshops, educatietrajecten, te koppelen aan potentiële opdrachtgevers en deel te laten nemen aan exposities en evenementen.

Dans je verhaal met hip hop – Narelle Thomas

Narelle Thomas, 30 jaren jong en entertainer in hart en nieren. Maar boven alles gepassioneerd voor harmony, rechtvaardigheid en groei als mens en groei in persoonlijke kwaliteiten. Na mijn vooropleiding Show-/ Musical op de HAVO heb ik de opleiding ‘All Round Dansentertainer’ afgerond. In de jaren daarna heb ik verschillende diploma’s en certificaten behaald, waardoor ik in combinatie met mijn werkervaring op verschillende vakgebieden werkzaam ben (waaronder het onderwijs, maatschappelijk werk en de meest uiteenlopende vlakken binnen het dans- en entertainment vak. Ik heb D-Ent opgericht om het delen van mijn passie voor Dans & Entertainment helemaal ‘het einde’ te maken in welke vorm dan ook. Vandaar ook de dubbelzinnige naam D-Ent (Dance & ENTertainment, maar ook ‘The End’). Met al mijn kwaliteiten wil ik niet alleen mensen van dienst zijn, maar ook van maatschappelijke en/of emotionele waarde.

Storytelling op beeld – Deborah Cameron

Powerqueen Deborah (DeeDee) Cameron staat bekend om haar high energy en positieve instelling. Dit multi-talent is host, storyteller, vlogger, blogger, programmamaker, adviseur, coach en communitybuilder. Als host en storyteller weet ze als geen ander de magie on stage te creëren tussen het publiek en de performers. Online staat ze bekend om DeeDee’s vlogjes waarmee ze haar positieve vibes van ieders beeldscherm laat afspatten. Hiermee won ze in 2016 de prijs Beste Haagse Vlogger tijdens de HOT- award, Daarnaast investeert ze met DeeDee’s Kids in de volgende generatie Black Excellence omdat ze gelooft dat een betere wereld niet alleen bij jezelf begint, maar juist bij de volgende generatie. Hiermee laat ze zien dat ze ondanks dat ze 25 % zicht heeft, haar visie voor 100% gericht is op het waarmaken van haar dromen.